Drama Nur Kasih

Drama Nur Kasih

Sinopsis Nur Kasih

Mengisahkan tentang dua beradik iaitu Aidil dan Adam yang mempunyai perwatakan yang sangat berbeza. Aidil adalah seorang anak yang patuh pada segala arahan ibu bapanya, penyabar dan sangat menyayangi adiknya. Dia mengambil jurusan undang-undang di Universiti Al-Azhar, Mesir dan bercita-cita untuk menjadi peguam syariah. Sementara itu, Adam hidup dalam suasana yang penuh eksotik di Australia, mengambil jurusan seni bina dan bercita-cita besar untuk membuka firma seni bina sendiri di Sydney. Adam adalah seorang yang mandiri dan tegas dalam setiap keputusan yang diambil dalam hidupnya.

Kedua-dua beradik ini berjaya dalam pelajaran, tetapi hanya satu daripada mereka yang mendapat kepercayaan penuh dari ibu bapa mereka. Ustaz Hassan, bapa Aidil dan Adam, mempunyai kawan baik iaitu Ustaz Abu Bakar yang mempunyai dua orang anak perempuan iaitu Nur Amina dan Siti Sarah. Nur Amina adalah seorang pelajar terbaik di kampungnya dan bercita-cita untuk melanjutkan pelajarannya ke peringkat universiti. Namun, keluarga Nur tidak mampu menanggung perbelanjaannya. Nur tetap berusaha untuk memohon pinjaman dan biasiswa, tetapi malangnya, dia menerima kunjungan peminangan daripada Ustaz Hassan.

Semasa hari peminangan, Ustaz Hassan bertanya kepada Aidil siapakah wanita yang dipilihnya untuk dijadikan isteri. Tanpa berfikir panjang, Aidil terus menyatakan minatnya terhadap Nur Amina. Tetapi, keputusan yang diambil oleh Ustaz Hassan mengejutkan keluarga mereka kerana dia memilih Adam untuk memperisterikan Nur Amina, bukan Aidil. Walaupun kecewa, Aidil tetap bersabar dan memahami niat baik ayahnya yang ingin membantu Adam. Aidil yang sangat mengambil berat tentang adiknya sentiasa memberi nasihat agar tidak melawan kehendak ibu bapa mereka yang semakin tua serta tidak mensia-siakan isteri dan perempuan seperti Nur Amina.

Masa berlalu… Dengan perasaan sedih kerana kehilangan ayah dan gadis yang dicintainya, Aidil meneruskan kehidupannya sebagai seorang peguam di mahkamah negeri. Sementara itu, Adam kembali ke Australia untuk meneruskan pengajiannya dan bertemu dengan kekasih hatinya, Katrina. Nur Amina ditinggalkan dan hidup dalam penipuan terhadap ibu bapanya yang percaya dia berhijrah ke Australia bersama suaminya, tetapi sebenarnya dia hidup sendirian di Kuala Lumpur. Walaupun begitu, dia berjaya memegang ijazah dalam bidang seni bina di salah sebuah universiti terkemuka di Kuala Lumpur.

Adam terus hidup dalam kemewahan dan terus mengabaikan tanggungjawabnya sebagai suami kepada isteri yang telah ditinggalkannya di Malaysia. Dia terus mengamalkan tabiat buruknya dan memilih untuk membuang masa dengan menghabiskan wangnya di pusat-pusat hiburan. Kemalangan tragik yang melibatkan Adam dan Katrina telah mengubah segalanya.

Pelakon Nur Kasih

Fizz Fairuz, Remy Ishak, Tiz Zaqyah, Sharifah Sofia, Dato’ Jalaluddin Hassan, Liza Othman

Drama Nur Kasih

Jumlah Episod: 26
Hari: Isnin-Khamis
Siaran: Slot Akasia TV3